2010 m. gruodžio 19 d., sekmadienis

Prašau netrukdyti. Ar dirbu!


Kiek turime įmonių, kurios yra sukūrusios nuotolines ar virtualias darbo vietas? Ar įmanomas kada nors laisvas pasirinkimas – dirbti biure ar savo namuose? Sakysite, nėra čia ko svarstyti – koks darbo pobūdis, tokia ir darbo vieta. Tačiau man toks požiūris kelia nemažai klausimų…

Žmogui, dirbančiam protinį darbą, darbdaviai dažniausiai siekia sukurti patogią darbo vietą – kiekvienas turi savo stalą, kėdę, kompiuterį, telefoną ir kitus būtinus daiktus. Taigi mažiausiai 5 dienas per savaitę normaliomis sąlygomis 8 valandas per dieną mes sėdime toje pačioje vietoje, matome tą pačią aplinką. Keli interneto veikėjai tokias sąlygas vadina gana skurdžiomis siekiant gerų rezultatų. Juk darbdaviai tiki, kad darbai vyks sklandžiai, jei darbuotojas turės visus darbui reikalingus atributus. Čia dažnai pamirštamas poilsis ir aplinka. Dauguma visgi pasisako už darbą namuose – nėra tiek įtampos, galima susiplanuoti savo darbus, keisti aplinką, ilsėtis ir vėl dirbti. Ir čia visai nebesvarbu tampa tai, ar dirbi savo lovoje, ar prie stalo, virtuvėje ar paplūdimyje. Svarbiausias šiuo atveju yra pats rezultatas.

Minimas ir dar vienas „akmuo“ į biuro erdves – trukdžiai. Ne paslaptis, kad darbe daug laiko tiesiog iššvaistoma – kažkas kalbasi, ateina su klausimais, organizuojami susirinkimai, pasitarimai ir pan. Visai tai, be abejo, reikalinga norint atlinkti daugumą darbų, tačiau tai atima daug laiko, išbalansuoja ir atitraukia nuo darbo. Dažnai darbai lieka nepadaryti, tenka pasėdėti ir ilgiau... Bet viskas turi ir savų pliusų – dirbantys namuose pasiilgsta prablaškymų ir bendravimo, juos ima slėgti vienatvė. Be to, nejaugi pavyktų 8 valandas vien tik įtemptai dirbti? Ir taip kasdien? Sakoma, kad mūsų, lietuvių kultūroje itin svarbu atsipalaiduoti ir darbe, pvz., išgerti kavos.

Darbų atžvilgiu, namuose galbūt truputį lengviau – vienas susiplanuoji savo darbus ir dirbi, kiek tik reikia. Be abejo, darbdaviai tokiu darbu nelabai tiki, nes jie nemato savo darbuotojo – o gal jis tiesiog visą dieną miega ar žiūri televizorių? Lektoriai siūlo alternatyvą biure – vieną dieną paskelbti nekalbadieniu, kad visi galėtų atlikti darbus be jokių trukdžių. Visgi man toks variantas sunkiai įsivaizduojamas...

Sprendimo nei ieškau, nei radau, tiesiog šios mintys – puiki proga mums visiems pagalvoti, ką ir kaip mes darome darbe, kokiais principais vadovaujamės. Ar išnaudojame savo laiką, jeigu dirbame namuose, o gal kažką apgaudinėjame? Pabaigai – filmukas apie tai, kaip planuoti mūsų laiką, kad ir mes, ir aplinkimiai liktų patenkinti:


1 komentaras:

  1. Labai džiaugiuosi savo darbo aplinka, gali ir kavos atsigerti, ir pasišildyti maisto, o per krepšinio čempionatą pamatysi visas norimas rungtynes per HD televizorių. Manau, kad trukdymai/netrukdymai yra tik pasiteisinimas- norėsi ir dirbsi, o jei nesidirba, geriau prasiblaškyt, nei įlįst į FB ar naujienų portalus, kur laiko nuovoka dingsta ir gali prasėdėt ilgai ir nepailsėt..

    AtsakytiPanaikinti