2010 m. gruodžio 19 d., sekmadienis

Uždraustos reklamos..kam jos skirtos?

Perskaitęs Mantės straipsnį, kažkodėl pagalvojau apie uždraustas reklamas. Apie tuos vaizdelius, kurie nepraėjo cenzūros išbandymo dėl per daug žiaurių, ar per daug seksualių, ar dar bala žino dėl kokių scenų. Kad ir kaip bebūtų, man iškilo toks klausimas – kam tokios reklamos yra kuriamos? Kokiu tikslu yra daroma reklama, iš anksto pasmerkta ban‘ui? Juk bet kuriuo atveju į jos kūrimą buvo kišami pinigai, o jos tikslas – kažką parduoti, apšnekėti kokią nors soc. problemą. O čia šast ir reklama neišeina į viešumą, sėdi užrakinta po devyniom spynom, o blogiausiu atveju kūrėjas dar ir baudą gaus už tai, kad rodo tai, ko negalima.

Taigi, pasukau galvą ir išmąsčiau tokias tokių reklamų kūrimo priežastis:

  1. Kūrėjas yra naivus ir galvoja, jog cenzūristams tokia reklama neužklius. Tiesa, po to pakontempliavus nusprendžiau, jog tai mažai tikėtina (ko jau ko, bet reklamos kūrėjų bukumu apkaltint nepavyks);
  2. Kūrėjas puikiai suvokia reklamos kontraversiškumą, tačiau rizikuoja. O kas, jeigu ji vis tik bus tinkama ir išeis į viešumą. Kūrybinė grupė plos katučių ir bus labai patenkinta.
  3. Kūrėjas net ir nenori, kad reklama patektų į teliką. Jam svarbiausia sukurti skandalą, garsą apie kompaniją, produktą, problemą. Reklama skirta pritraukti žmonių dėmesį, nes kaip žinia, uždraustas vaisius pats saldžiausias. Ir reikia dėkot internetui, nes šiandien tas saldus vaisius tampa taip lengvai pasiekiamas. Reklama randa kuo puikiausią nišą egzistavimui ir youtube muša žiūrimumo rekordus.

Taigi, dar kartą dėkodamas internetui, siūlau pasižiūrėti keletą puikių reklamų, kurios dėl vienokios ar kitokios priežasties buvo uždraustos.




1 komentaras:

  1. Aš visiškai pritariu tavo 3-iai idėjai. Kūrėjams šių reklamų ateitis, manau, visiškai aišku. Turi būti naivumo įsikūnijimu, manydamas, jog niekas prie jų neprikibs ir neuždraus. Tačiau, kaip ten sakoma, geriau jau apie tave kalba blogai, nei kad išvis nekalba. Taip ir čia tokia filosofija vadovaujamasi: "Sukurkim, ir žiūrėkim, kas bus. Turbūt daug kas pyks, bet ar gi mes to bijom? Oj, ne, mums kur kas svarbiau tie, kurie apie mus išvis išgirs".

    AtsakytiPanaikinti