2010 m. gruodžio 19 d., sekmadienis

Geidžiamiausi darbdaviai. Kaip jais tampama?



Turbūt ne kartą mūsų šalies ar užsienio žiniasklaidoje teko pastebėti, kad vyksta toks dalykas, kaip geidžiamiausio darbdavio rinkimai. Taip ir mano akis vienąkart užkliuvo už šių rinkimų. O tada pagalvojau – ką tokio tos kompanijos turi, kad tampa geidžiamiausiomis. Tuomet pasižiūrėjau kelerių pastarųjų metų Lietuvos ir pasaulio „geidžiamiausius“. Ir pabandžiau įžvelgti motyvus, kodėl vis tos pačios kompanijos atsiranda šių sąrašų viršuje.

Pradėsiu nuo Lietuvos. Čia aiškūs lyderiai yra bankai, draudimai bei telekomunikacijų kompanijos. Ryškiausias lyderis yra SEB bankas, nuo jo neatsilieka Omnitel, Bitė, Swedbank bei keletas kitų visiems žinomų įmonių. Eilės tvarka kasmet skiriasi, bet iš esmės sąrašo viršuje visada išsirikiuoja tie patys vardai. Na, tik šie metai išskirtiniai, kuomet netikėtai į viršūnes (2-ąją vietą) įskriejo Barclays kompanija, įnešus įvairovės šiuose rinkimuose.

Viena aišku, nuolat išrenkami visuomenėje puikiai žinomi vardai, jokių negirdėtų stebuklų top‘uose nepamatysi. Tai čia kaip ir aiškėja pirmoji balsavimo tendencija – žinomumas.

Kita tendencija, man atrodo, yra tai, kad lietuviai mėgsta balsuoti už dideles ir tarptautines įmones. Galbūt taip yra, nes užsienio kapitalas suteikia darbuotojams daugiau bonus‘ų arba tiesiog vilioja galimybe dirbti su užsienio specialistais.

O konkurso rengėjai bei žiniasklaida kalba apie konkrečias priežastis – atlygį, socialines garantijas, karjeros galimybes ir pan. Nežinau kaip jums, bet manęs tokie motyvai neįtikina. Šiuos dalykus kiekviena kompanija daugiau ar mažiau savo darbuotojui suteikia. Aš norėčiau, kad top‘uose atsidurtų kompanijos, kurios ne tik kad turtingos, sėkmingos ir žinomos, bet turi kažkokį „cinkelį“, gali darbuotojams pasiūlyti kažką išskirtinio.

Nuo šios minties ir pereisiu prie užsienio geidžiamiausių darbdavių sąrašo. Kiekvienais metais žurnalas „Fortune“ paskelbia geriausius JAV darbdavius. Ir ten taip pat galima pamatyti, jog vardai kartojasi: SAS, Google, Genentech, Cisco ir kiti žinomi vardai.

Tačiau pažvelgusi į jų pasiekimus, pamačiau skirtumą nuo Lietuvos geriausiųjų. Čia svarbu organizacijos sukurta kultūra. Šių metų lyderis SAS garsėja kaip turinti „pasitikėjimu tarp kompanijos darbuotojų“ grįstą kultūrą. Apie Google sukurtas darbo sąlygas ir kultūrą turbūt kiekvienas yra girdėjęs ir apie tai pasakoti net nereikia..

Tačiau nebūtina būti gigantu, tam kad darbuotojai trokštų ten dirbti. Štai nesenai dar visai nedidelė buvusi batais internetu prekiaujanti kompanija Zappos.com (dabar jau gerokai išaugusi) ėmė ir išdygo 15-oje vietoje, nušluosčiusi nosį daugybei Amerikos „verslo gigantų“. O to priežastis taip pat yra itin unikali organizacijos kultūra, žinoma kaip „culture of happiness“, kur kiekvienas darbuotojas, nesvarbu kokias pareigas užima, sako, jog ten dirbti gera ir smagu. Vaizdo klipe galite pamatyti ką apie Zappos.com sako vienas iš darbuotojų.


Tad reziumuojant, norėtųsi palinkėti Lietuvos įmonėms sukurti tokią darbo aplinką, kad darbuotojai išėję sakytų ne "kaip gerai, kad mums laiku moka atlyginimus ir dar premijas duoda", o "kaip čia gera dirbti, tobulėti ir siekti rezultatų".

1 komentaras:

  1. Didelių įmonių vyravimą topuose turbūt nulemia ir tai, jog jos per savo didelę metų patirtį turi pasikrovusios šiek tiek daugiau žinių apie tai, kaip padaryti darbuotojus laimingesniais, kaip iš jų sukurti gerą darbo komandą, išmokyti juos dirbti kartu ir džiaugtis. Žinoma, gal įtakos turi ir tai, jog žmonės vertina didžiųjų kompanijų 'prestižo' lygį - tai, jog jis pasakydamas kaimynui, jog dirba pvz. SEB'e, galės šiek tiek labiau kilstelėti savo nosį aukštyn, pasijusti svarbesniu, nei tas, kuris dirba niekam nežinomoje kompanijoje.
    O šiaip, žinoma,būtų nuostabu, jei mūsų kompanijos pasimokytų iš tokių kaip Zappos ir į darbuotoją pradėtų žiūrėti labiau ne kaip į robotuką, bet kaip į asmenybę, kuri tam kad dirbtų oprimaliai gerai, turi ir prasiblaškyti, gauti daugiau nei atlyginimą. Nors bijau, jog "Get on a boat, get drunk, come back to work" Lietuvoje turbūt virstų "Get on a boat, get drunk, stay there for a week" :]]

    AtsakytiPanaikinti