2010 m. lapkričio 6 d., šeštadienis

Ar įmanoma aplenkti lyderį?

Ką pirmiausia darote jūs, kai jums iškyla klausimas: kaip gaminti suši, arba koks Everesto aukštis, arba kaip atrodo Azijos aviganis, arba kodėl...? Ameniškai aš dažniausiai apsidairau ar šalia yra kompiuteris ir jei jis yra, nedvejodama naršyklės adreso laukelyje rašau www.google.lt. Manau, nesuklysiu spėdama, jog esu ne vienintelė informacijos ieškanti internete. Manau, jog būsiu teisi ir dėl to, jog dauguma taip pat kaip ir aš pirmiausiai pasirinktų Google paieškos sistemą. Kodėl pirmu taikymu renkamės Google? Nes žinome, kad informaciją rasime greitai, ji bus išfiltruota tiksliai pagal mūsų užklausą ir jos bus daug. Taigi net ir be ilgų statistikos paieškų drįstu teigti, kad Google galima drąsiai ir pagrįstai vadinti paieškos sistemų lydere.

Vis gi, spaudoje spalio mėnesį pasirodė pranešimų (http://bit.ly/cgbsEk), kad Facebook ir Microsoft nori pradėti lenktynes su paieškos internete gigante Google ir atimti iš jos rinkos dalį. Šiuo metu programinės įrangos gamintojai Microsoft priklauso paieškos sistema Bing. Socialiniame tinklapyje Facebook kaupiama daug asmeninės informacijos. Suvienijusios savo jėgas šios komapnijos nori Bing paieškos sistemą internete papildyti socialinio tinklo funkcijomis, kas reikštų, jog paieška būtų labiau pritaikyta prie asmeninių poreikių ir taptų daug tikslenė. Ekspertų teigimu, tai būtų žingsnis, kuris leistų išsiskirti tuo atžvilgiu, kad būtų pateikiama informaciją prie kurios Google tiesiog neturi priėjimo, tačiau net ir tai nereikštų, kad Bing pavyktų aplenkti Google.

Ir tikrai, jau kuris laikas, kai naudojantis Facebook paieška pateikiami dvejopi rezultatai: rezulatai Facebook'e ir rezulatai internete, kuriuos sugeneruoja Bing paieškos sistema. Atlikau keletą eksperimentų ieškodama tam tikros analogiškos informacijos tiek Facebook paieškoje, tiek Bing paieškoje, tiek ir Google paieškoje. Nors ir neturėjau jokios išankstinės nuomonės ar nusistatymo, bet nuojauta neapagavo. Google pateikti paieškos rezulatai buvo tikslesni, jų buvo daugiau ir jie buvo pateikti pirmajame puslapyje, o naudojant Bing ir Facebook paiešką informacijos buvo žymiai mažiau ir jos reikėjo ieškotis einant į kitus puslapius.

Taigi į klausimą ar įmanoma aplenkti lyderį šiandien galima atsakyti, jog lyderis kol kas pirmauja ir Facebook su Microsoft dar reiktų stipriai pasitemti iki jo lygio. Patarimas Google- neužmigti ant laurų, nes turi labai stiprų konkurentą, kuris gali tuoj pradėti lipti ant kulnų. O nuo savęs galėčiau pridėti tik tiek, kad Google kompanija iš vienos pusės gali būti rami- jie jau išsiugdė labai didelį lojalių vartotojų ratą, kurie jau automatiškai nežinodami tam tikro atsakymo ar skubiai prireikus informacijos sako einu pagūglinti...



2 komentarai:

  1. Bing'o idėja sujungti paprastą paiešką ir socialinio tinklo funkcijas - sveikintina, tačiau manau, jog kolkas egzistuoja kelios esminės problemos:
    1. Pralenkti google technologiškai bus tikrai brangu ir sudėtinga. Nors mums ir atrodo, jog internetinė paieška - paprastas dalykas, užtenkia kelių "keywords" ir tiek, Bing' norint pasiekti tokį paieškos efektyvumą kaip Google reikės tikrai pavargti.
    2. Privatumo problemos - facebook'as ir taip nuolat linksniuojamas įvairiuose skandaluose dėl privatumo internete, o Bing'o paieška tik paaštrins situacija - vėl nauji privatumo nustatymai, vėl naujos bėdos. Kas, kiek ir ko gali rasti apie mane toje paieškoje, ar tik mano draugai, ar draugų draugai, ar dar velnias žino kas. :)
    3. Socialinis klausimas - Bing'o efektyvumas stipriai priklauso nuo to, kiek ir kokių "draugų" turi Facebook'e. Jei turi tik 50 - kažko išskirtinio ning'as tau nepateiks. Jei turi begales - neatsirinksi reikalingos informacijos, nes jos bus paprasčiausiai per daug, dėl "draugų" skaičiaus. Google tokių bėdų nėra, nes ir nėra socialinio aspekto iš esmės.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Manau, kad Google tiesiog labai daug investuoja į veiklos gerinimą ir plėtrą. Vien tik per keletą metų galime pastebėti begalę naujų funkcijų, paieškos tobulinimus ir pan.
    Man, kaip naudojančiai gmail el. paštą tiesiog google yra vienas paprasčiausių netgi naudojimo prasme, kadangi duomenys sinchronizuojasi, taip pat atsižvelgiama ir į vartotojo naudojamą informaciją, poreikius.
    Kita vertus, sakyti, kad Google gali būti ramūs, aš nesiryžčiau, nes tiek konkurencija stiprėja, tiek ir kitų faktų atsiranda, pvz., visai neseniai pasirodė žinutė apie tai, kad EK ketina tirti Google veiklą dėl galimų monopolinių sąlygų. Variantų, kodėl taip yra, gali būti daug, bet nebesiplėsiu.
    Jeigu kam įdomu, straipsnis apie EK yra čia:
    http://www.balsas.lt/naujiena/376599/europos-komisija-pradejo-antimonopolini-google-veiklos-tyrima

    AtsakytiPanaikinti